14 intrebari si mituri despre Noul Coronavirus

1. Mastile de fata te protejeaza de coronavirus?


Mastile purtate de catre persoanele bolnave ajuta la diminuarea raspandirii virusului, functionand ca o bariera pentru picaturile mici provenite din tractul respirator si eliberate prin tuse sau stranut.

Purtati o masca numai daca sunteti bolnav (in special tuse) sau daca aveti grija de cineva care ar putea avea COVID-19.

OMS recomanda utilizarea rationala a mastilor medicale pentru a evita irosirea inutila a resurselor pretioase si utilizarea gresita a mastilor.


2. Copiii nu pot contacta noul coronavirus?


Fals. Copiii pot contacta virusul, insa datele sugereaza mai putine cazuri in comparatie cu persoanele adulte. Acest lucru poate fi justificat prin faptul ca acestia sunt mult mai putin expusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus, urmand o igiena adecvata si evitand deplasarile.


3. Coronavirusul este doar o forma agravata de raceala comuna?


Fals. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri. SARS-CoV-2 detine aproximativ 90% din materialul genetic al acestui nou coronavirus.


4. Coronavirusul a fost creat in laborator?


Nu exista dovezi in acest sens.


5. Infectia cu Covid-19 este letala?


Cazurile raportate includ forme medii, formele grave si forme severe.


6. Exista vaccin impotriva Coronavirus?


Fals. In prezent nu exista vaccin impotriva acestui virus si inca nu a fost descoperit un tratament eficient. Se fac eforturi pentru descoperirea unui tratament pentru COVID-19.7. Iti vei da imediat seama cand vei fi infectat cu COVID-19?


Fals. Perioada de incubatie” inseamna perioada dintre contactarea virusului si inceperea aparitiei simptomelor bolii.

Perioada de incubatie a virusului variaza intre 1-14 zile, timp in care persoana poate sa nu manifeste simptome si sa se considere sanatoasa. In acest timp, poate raspandi virusul. Ulterior, simptomele specifice sunt: febra, tuse uscata, dificultati in respiratie.


8. Suplimentele de vitamina C te protejeaza impotriva Covid-19?


Fals. Nu exista dovezi stiintifice in sensul acesta.9. Coronavirus afecteaza doar persoanele varstnice?


Fals. Persoanele de toate varstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente par sa fie mai vulnerabile la imbolnavirea severa cu virusul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus, urmand o igiena adecvata si evitand deplasarile.


10. Este periculos sa primim pachete din China sau din zone in care s-au inregistrat cazuri?


OMS mentioneaza ca probabilitatea ca o persoana infectata sa contamineze marfurile comerciale este scazuta, iar riscul de a contacta virusul care provoaca COVID-19 dintr-un pachet care a fost livrat, calatorit si expus la diferite conditii si temperatura este, de asemenea, scazut.


11. Antibioticele sunt eficiente in preventia si tratarea noului coronavirus?


Fals. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. Covid-19 este cauzata de un virus, deci antibioticele nu vor functiona.


12. COVID-19 este acelasi lucru cu SARS?


Fals. Virusul care provoaca COVID-19 si cel care a provocat izbucnirea sindromului respirator acut sever (SARS) in 2003 sunt legate intre ele genetic, dar bolile pe care le provoaca sunt destul de diferite.


13. Pot sa iau Covid-19 de la animalele de companie?


Fals. Nu exista dovezi stiintifice actuale conform carora un caine, pisica sau orice animal de companie poate transmite COVID-19. COVID-19 este raspandit in principal prin picaturile produse atunci cand o persoana infectata tuseste, stranut sau vorbeste.

OMS continua sa monitorizeze ultimele cercetari asupra acestui subiect si a altor subiecte COVID-19 si va actualiza pe masura ce vor fi disponibile noi descoperiri.


14. Cum pot sa ma protejez?


Cele mai eficiente metode recomandate de OMS de a va proteja pe voi si pe ceilalti impotriva COVID-19 sunt sa va spalati frecvent mainile, sa tusiti/ stranuati in cot, sa mentineti o distanta de cel putin 1 metru (3 metri) fata de persoanele care tusesc sau stranuta si sa evitati deplasarile care nu sunt necesare in aceasta perioada.


Sursa:

World Health Organization

Ministerul Sanatatii – Romania

Institutul National de Sanatate Publica

72 afișare