Afla MOTIVUL pentru care SAPUNUL este principalul dusman al CORONAVIRUSULUI
MOTIVUL pentru care SAPUNUL este principalul dusman al CORONAVIRUSULUIInainte de a va grabi sa cumparati geluri dezinfectante, poate ar fi mai bine sa va opriti in dreptul sapunului. Desi pare ca nu ar avea o actiune esentiala in prevenirea coronavirusului care pune lumea pe jar in aceste moment, sapunul este principalul dusman al acestuia. Nu are importanta temperatura apei, nici daca sapunul este antibacterian sau nu.


Ceea ce conteaza este sa va spalati corect.

Dar v-ati intrebat cum poate sapunul sa aiba o asemenea capacitate de a distruge virusuri, bacterii, chiar si „faimosul” coronavirus?


Explicatia e destul de simpla si are legatura cu structura virusului SARS-CoV-2, cel care duce la boala numita COVID-19.


Afla MOTIVUL pentru care SAPUNUL este principalul dusman al CORONAVIRUSULUI


Acest virus este protejat de o membrana lipidica, grasa, care e similara spumei care se formeaza atunci cand ne spalam pe maini cu apa si sapun. Pentru ca legaturile chimice ale membranei care inconjoara virusul nu sunt atat de puternice, ele pot fi distruse de substantele din sapun, care au si efect degresant. Altfel spus, sapunul descompune membrana virusului si, astfel, acesta nu poate supravietui.


O explicatie mai complexa poate fi urmatoarea: sapunul este format din molecule care, in contact cu apa, duc la aparitia micelelor.


Printre agentii patogeni care prezinta o astfel de membrana lipidica si care pot fi eliminati prin simpla spalare a mainilor cu apa si sapun se numara:

- virusul HIV

- virusurile care provoaca hepatita B sau C,

- virusul herpetic,

- virusul Ebola,

- Zika,

- dengue si multe alte bacterii sau alte virusuri care se pot dezvolta in tractul respirator ori la nivel intestinal.


Pall Thordarson, profesor la catedra de Chimie a Universitatii New South Wales, explica:


„Substantele din sapun se comporta ca niste soldatei: ataca si destabilizeaza structura virusurilor si a bacteriilor. Acestea se dezmembreaza si nu mai pot adera la suprafata pielii, fiind ulterior eliminate prin clatirea mainilor”

Gelurile dezinfectante sunt mai putin eficiente


Pe de alta parte, gelurile dezinfectante nu sunt atat de eficiente. Chiar daca au in compozitie minimum 60% alcool si pot destabiliza legaturile chimice ale agentilor patogeni, acestea continua sa ramana pe piele, deoarece nu ne clatim ulterior cu apa.


In plus, nu toate virusurile sau bacteriile depind de membrana lipidica pentru a infecta celulele, cum ar fi, de exemplu, bacteriile care duc la aparitia meningitei, pneumoniei, diareei infectioase, rinovirusurilor sau adenovirusurilor (cauze frecvente ale racelii), precum si virusul care provoaca hepatita A.


Deci, tot sapunul este baza!


Un studiu realizat in 2008 a aratat ca suntem in topul europenilor care se spala cel mai des pe maini – 84% dintre romanii chestionati au raspuns ca se spala pe maini de fiecare data dupa ce merg la toaleta, dar nu numai. Problema e ca ne spalam superficial, se arata in acel raport. Specialistii recomanda ca procesul spalarii pe maini sa dureze intre 20 si 30 de secunde si sa includa anumite tehnici pentru curatarea in profunzime a suprafetei.


Sursa: csid.ro