Care este diferenta dintre carantina si autoizolarea la domiciliu?
Avand in vedere necesitatea unor clarificari suplimentare asupra recomandarilor de conduita in prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19), raspunsurile pentru o serie de intrebari ridicate in spatiul public sunt:


1. Care este diferenta dintre carantina si autoizolarea la domiciliu?


Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezinta simptome dar care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa a noului coronavirus (COVID-19).

Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, in colaborare cu DSP.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezinta simptome dar: o au calatorit in ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa o au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa o au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19), sau membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus.


Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata.


In acest timp, vor fi monitorizate de catre medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre directia de sanatate publica.


2. Daca sotul este in autoizolare, masura se aplica si pentru sotie si/sau copii?


Autoizolarea se aplica tuturor membrilor familiei care locuiesc la acelasi domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata.

Toti au obligatia de a nu parasi domiciliul declarat, in care se afla de la momentul autoizolarii.


3. Ce masuri de igiena individuala trebuie sa respecte persoanele autoizolate?


Sa evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinta si, daca este posibil, sa se izoleze intr-o camera separata.


Sa nu primeasca vizitatori in perioada de autoizolare la domiciliu.  Sa se spele pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, ori de cate ori este necesar (dupa utilizarea toaletei, inaintea pregatirii mesei, etc).


Sa curate si sa dezinfecteze zilnic toate suprafetele pe care le ating frecvent (ex: mese, clante, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse si de alte persoane).


Sa isi acopere gura si nasul cu servetel de unica folosinta sau cu o tesatura atunci cand stranuta sau tusesc,sau sa stranute si sa tuseasca in plica cotului. Batista se arunca imediat la gunoi, in sac de plastic, dupa care se spala pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde.


Sa sune la numarul unic de urgenta 112 in cazul in care apare cel putin unul din urmatoarele simptome:

- tuse, febra, dificultati la respiratie, durere in gat, si sa isi acopere etans nasul si gura cu o masca de protectie.


De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgente.


4. Cum sunt sprijinite persoanele aflate in autoizolare?


Persoanele aflate in autoizolare sunt aprovizionate cu alimente si alte bunuri necesare, prin intermediul Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta si al autoritatilor locale.


5. Cum ajung alimentele si bunurile necesare la persoanele aflate in autoizolare?


Alimentele si bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate in autoizolare.


Persoanele autoizolate le vor prelua fara a intra in contact cu personalul care face aprovizionarea, pastrand o distanta de minimum 2 metri fata de acesta.


Persoanele autoizolate vor purta masca de protectie care le va acoperi nasul si gura (masca medicala cu elastic prins in spatele urechilor) atunci cand preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.


6. Dupa perioada de autoizolare, persoanele pot parasi domiciliul?


Pentru persoanele care au sosit din alte zone decat cele care necesita carantinare pot parasi domiciliul dupa cele 14 zile de autoizolare daca nu prezinta niciun simptom.


Pentru contactii directi ai unui caz confirmat cu COVID-19 si care vor fi testati in prima zi de autoizolare si inaintea terminarii perioadei de autoizolare, pot parasi domiciliul daca rezultatele finale sunt negative.


Pentru persoanele contact direct cu persoana simptomatica care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa sau alte zone afectat pot iesi din autoizolare daca persoana simptomatica nu a fost confirmata.


Persoanele aflate in autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic care sa ateste ca pot reveni in colectivitate.


7. Aceste persoane beneficiaza de scutiri sau concedii medicale?


La finalul perioadei de autoizolare, elevii si studentii beneficiaza de scutire medicala, iar persoanele angajate, de concediu medical, eliberat de medicul de familie pe baza adeverintei eliberate de DSP.


Sursa: cnscbt.ro

8 afișare