Ce este BRONHOSCOPIA- ce NU ai voie sa faci in cazul acestei interventiiVizualizarea internă a căilor aeriene cu ajutorul unui dispozitiv medical numit bronhoscop rigid sau flexibil (fibrobronhoscop); metodă invazivă; explorare căi aeriene superioare (nazofaringe, laringe) şi inferioare (trahee, bronhii).


Scop: diagnostic şi/sau terapeutic; explorator (cauza unor afecţiuni pulmonare prin puncţie biopsie, etiologia şi localizarea unor procese tumorale, culturi din spută, etc.) şi terapeutic (extracţie corpi străini, în special la copii, hemostază temporară în hemoptizie, dilataţii şi stenturi în stenoze congenitale sau dobândite), inclusiv urmărirea evoluţiei bolii sub tratament - Bronhoscopia (vizualizarea mucoasei traheobronşice) este un examen frecvent în pneumologie (specialitate medicală care studiază afecţiunile aparatului respirator), complementar radiografiei/radioscopiei toracice. A fost efectuată prima dată în 1895 de Killian.

- Bronhoscopia se efctuează cu bronhoscop rigid, care permite vizualizarea traheeii şi a bronhiilor principale şi/sau cu bronhoscop flexibil, care permite diferite unghiuri de examinare, până la nivelul bronhiilor segmentare, nivel 6-7 .


  • Bronhoscopul rigid, tip adult este format dintr-un tub metalic drept de 50 cm lungime şi 1 cm diametru, cu un canal central de observare şi de lucru; un canal lateral permite iluminarea şi administrarea oxigenului. Extremitatea distală este prevazută cu orificii laterale şi este tăiată oblic şi fin polizată pentru a nu provoca leziuni. Lumina este condusă prin fibra optică, tubul fiind conectat la o sursă de iluminare. Vizualizarea se realizează cu ajutorul unei prisme speciale. Bronhoscopul este prevăzut cu piese anexe tip tuburi de aspiraţie-lavaj, pense de biopsie, porttampon, etc.

  • Bronhoscopul rigid de tip pediatric este prevăzut cu tuburi de diferite mărimi, deoarece mărimea trebuie adaptată vârstei copilului

  • Bronhoscopia rigidă se efectuează cu anestezie generală şi este utilizată în special pentru dezobstrucţia căilor aeriene (îndepărtare corpi străini), hemostază temporară, dilataţia stenozelor laringotraheale congenitale sau dobândite şi introducerea de stenturi (proteze endotraheale, canule Montgomery).

  • Bronhoscopul flexibil are un diametru de 3,5-4,5 mm; se poate introduce pe nas sau gură, cu anestezie locală sau generală, la pacienţii necooperanţi şi copii. Tubul optic flexibil este dotat cu sistem de iluminare; are de asemeni piese anexe. Imaginile pot fi captate pe un monitor şi-n timpul inervenţiei, operatorul se ghidează după aceste imaginivideofibrobronhoscopie.


Înainte de a face o astfel de investigaţie pacientul trebuie să informeze medicul dacă: -este în tratament cronic -este alergic la vreun medicament, inclusiv la anestezice -are probleme ale hemostazei sangvine sau este în tratament cu anticoagulante.

Bronhoscopia este efectuată de medic, care este ajutat de 2 asistenţi medicali; un asistent medical serveşte materialele necesare, iar cealălalt asistent supraveghează pacientul, monitorizând FC, TA, FR, SpO2. În cazul fibrobronhoscopiei asistentul va fi plasat în spatele pacientului şi fixează piesa bucală din trusa fibroscopului, imobilizând-o din lateral cu indexul şi mediusul de la ambele mâini. Prin piesa bucală va fi trecut fibrobronhoscopul; are rol de protecţie împotriva muşcăturii fibrei optice.

În funcţie de scopul bronhoscopiei, intervenţia durează între 15-30 min şi 2 ore.

  • După intervenţie pacientul rămâne culcat 30-60 min, nu conduce maşina timp de 6 ore şi nu mănâncă decât peste 2 ore, după anestezie locală deoarece există risc de aspiraţie;

- nu fumează 24 ore, nu face gargară 4-6 ore;

- supravegherea medicală este variabilă ca timp în funcţie de durata intervenţiei şi procedurile efectuate; supravegherea este obligatorie până la apariţia sensibilităţii nazofaringiene şi apariţia reflexului de deglutiţie

Se efectuează şi postintervenţie o radiografie toracică dacă s-a efectuat şi bronhoscopie intervenţională (biopsie pulmonară transbronşică (fig.45), puncţie-biopsie ganglionară pe cale endobronşică, lavaj bronşic sau bronho-alveolar, brosaj endobronşic, biopsie bronşică sau mediastinală ganglionară) în vederea depistării pneumotoraxului accidental).

15 afișare