Ce schimbari aduce ordonanta privind liberalizarea serviciilor medicale si de cand se aplica?Ce schimbari aduce ordonanta privind liberalizarea serviciilor medicale si de cand se aplica


Ordonanta privind modificarile in domeniul sanatatii a fost publicata, miercuri seara, in Monitorul Oficial. Documentul contine mai multe modificari, printre care modul in care spitalele private pot trata urgente.


Prin aceasta ordonanta furnizorii privati au dreptul sa acorde servicii medicale bugetate de stat, in anumite conditii prevazute de lege. Ordonanta prevede ca schimbarile se aplica, incepand de la 1 aprilie 2021.


Unul dintre articolele importante ale documentului este Articolul 52 care introduce termenul de funizori privati de sanatate si care prevede ca „pentru bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sanatatii, precum si pentru cei care beneficiaza de servicii medicale in baza art. 100 si art. 111, furnizorii publici si privati au obligatia de a nu incasa sume suplimentare fata de cele decontate potrivit actelor normative in vigoare”.


Articolul 111 al ordonantei prevede ca lista spitalelor private va fi stabilita prin hotarare de Guvern.


„Lista spitalelor private in cadrul carora se pot organiza servicii medicale private de urgenta se aproba prin hotarare a Guvernului, in urma verificarii respectarii standardelor prevazute la alin. (2). In vederea verificarii standardelor mentionate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sanatatii documentatia stabilita prin hotararea Guvernului”, arata Articolul 111. Tot acest articol stabileste ca platile in sistemul privat nu pot depasi sumele decontate pentru cazuri similare in sistemul public de urgenta.


„Cheltuielile pentru ingrijirea pacientilor aflati in stare critica sau cu acuze ce ridica suspiciunea unei afectiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obtinute pe baza contractelor incheiate de catre spitale private cu casele de asigurari de sanatate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depasi sumele decontate pentru cazuri similare in sistemul public de urgenta”, mai arata ordonanta.


Sursa: medichub.ro