Depășirea stresului legat de COVID
Depasirea stresului legat de COVID

In calitate de sef de departament care gestioneaza criza, toata lumea ma saluta simpatic: "Acest lucru trebuie sa fie atat de stresant! Va descurcati bine?" "Sunt grozav", raspund. Da, este greu, dar ma simt bine. Operatiunile sunt zdrobite, iar personalul este zbuciumat, familia si prietenii au ramas fara munca; acestea sunt vremuri dificile. Dar un efect nociv asupra sanatatii mele sau a oricarui om nu este inevitabil. Sunt lucruri pe care le putem face pentru a ne detasa. Facand exercitii fizice, mancand bine, dormind si meditand. Mai intai, trebuie sa va adapati la ceea ce se intampla. Psihologul Kelly McGonigal, doctor la Universitatea Stanford (California), este expert pe aceasta tema. Ea invata ca stresul este intr-adevar daunator sanatatii dar numai daca tu crezi asta. Multe studii au confirmat acest lucru. Dar acest risc are loc doar atunci cand crezi ca stresul dauneaza. Deci nu a contat stresul, ci raspunsul fiziologic la acesta. Si controlul pe care tu il ai asupra acestuia.

Nu este chiar asa de usor sa-ti schimbi convingerile. Dar trebuie sa lucrezi la asta, sustine Dr. McGonigal.

Nu numai ca trebuie sa va redefiniti stresul ca fiind sanatos, ci si sa actionati in moduri care fac acest lucru sa fie adevarat. Acest lucru este mai usor pentru noi ca medici. In primul rand, intelegem mai bine decat majoritatea ca dificultatea este o parte normala a vietii. Avem nenumarate povesti, greutati, tragedii, dureri si suferinte din munca pe care o facem.

Cortizolul creste atunci cand suntem protejati de stres. La fel si oxitocina. Eliberarea de oxitocina in timpul stresului ne-a oferit beneficii de supravietuire ca specie. Aceasta este o perioada dificila pentru noi, si totusi si mai dificila pentru altii. Poate ca cel mai bun lucru pe care il putem face este sa gasim modalitati de a aduce un pic de bucurie sau confort pentru ceilalti.

„Exact cand ai putea crede in plina suferinta ca oportunitatile au incetat sa mai existe, in realitate mai existau o provocare si o oportunitate: puteai sa iti transformi viata intr-o biruinta launtrica, victoria ta personala.” – Viktor Frankl