Dializa fără aparat

Dializa fără aparat

Dializa fără aparat – ce se mai întâmplă cu ea? În 2010, la Salonul de Invenţii de la Geneva, tehnica dializei fără aparat a fost premiată cu aur. Însă rodul muncii unei echipe de specialişti nefrologi, nu a fost pus în practică nici până în prezent, cel mai probabil pentru că ar strica afacerea numită dializă.

Dializa fără aparat – ce se mai întâmplă cu ea? În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei acestor bolnavi – suportat de CNAS – depăşeşte o sută de milioane de euro pe an. Industria de profil s-a dezvoltat. Există aparate de dializă portabile, există clinici private care vin şi fac dializă la domiciliul pacienţilor, există bolnavi care fac drumuri lungi, odată la câteva zile, până la cel mai apropiat centru. Fără asta viaţa lor ar fi curmată brusc. Însă, în 2010, prof. dr. Alexandru Ciocalteu, renumit nefrolog si fost manager al Spitalului “Sfântul Ioan” din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodă revoluţionară de dializă: peritoneofiltrarea sau dializa fără aparat. Din păcate, inventatorii aparatului îşi caută încă sponsori, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori.

Dializa fără aparat. Ce este peritoneofiltrarea

În ce constă peritoneofiltrarea?

Rolul rinichiului va fi preluat de peritoneul bolnavului. Pacientului i se implantează, sub piele sau endoscopic, două echipamente. Un maşnon biocompatibil va comprima vena portă şi va <stoarce> controlat toxinele şi le va elimina prin vezica urinară printr-o valvă unidirecţională. Dacă acum costul anual pentru dializarea unui pacient se ridică la 20000 de euro, noua metodă îl va reduce la 5000. Dacă în lume, acum, dializa costă peste 500 de miliarde de euro, metoda înseamnă 10% din costuri. Sunt convins că am deranjat pe mulţi.

 Viaţa pacientului revine la normal?

Cu noua invenţie pacientul scapă definitiv de ţeava din burtă prin care, din şase în şase ore, se introduc doi litri de soluţie, ceea ce se întâmplă în actuala dializă peritoneală, şi de venitul de circa trei ori pe săptămână la spital, aşa cum se cere în hemodializă. Mai mult, noua dializa fără aparat ar reduce şi riscul infecţiilor, atât de crescut în dializa peritoneală. De asemenea, ar scădea şi riscurile de hipertensiune şi insuficienţă cardiacă, iar viaţa pacientului ar reveni la normal.

7 afișare