Insuficiența venoasă: tratamente posibileTratamentele pentru insuficiența venoasă pot reduce eficient simptomele și riscul de complicații ale acestei afecțiuni.

În Europa, 18 milioane de oameni suferă de insuficiență venoasă . Cercetătorii sunt preocupați de această patologie, ale cărei simptome principale sunt picioarele grele și dureroase, umflarea membrelor inferioare și apariția varicelor. Boală cronică și progresivă, insuficiența venoasă nu poate fi vindecată, dar tratamentele fac posibilă reducerea eficientă a acestor simptome și riscul de complicații.


Insuficiența venoasă: ce este?


Pentru a înțelege mai bine această boală, trebuie să știți că venele picioarelor prezintă mici valve anti-reflux care împiedică sângele să stagneze. Cu toate acestea, când aceste valve nu mai funcționează corect, circulația venoasă încetinește și sângele curge în jos . Această se numește insuficiență venoasă.

Dincolo de senzațiile de greutate la nivelul picioarelor care însoțesc acest fenomen, venele sunt destinse. Această circulăție slabă duce, de asemenea, la o reacție inflamatorie care determină degradarea pereților venei și complicații frecvente, cum ar fi varice, edeme, ulcerații ale picioarelor etc.


Tratamente simptomatice pentru insuficiența venoasă


Deși este esențial să respectăm regulile igienice și dietetice pentru a limita simptomele insuficienței venoase , medicii au două tipuri de tratament:

1. Medicamentele venotonice care au o acțiune antiinflamatoare (cresc tonusul pereților venelor, pentru a îmbunătăți circulația sângelui) și care alină durerea .

2. Compresia (ciorapi, colanți sau șosete ) care permite exercitarea presiunii pe picior și împiedică dilatarea venelor .Pentru a limita agravarea afecțiunilor venoase și a ameliora durerea, este important să implementați rapid îngrijiri adecvate.


În cazul în care se optează pentru medicamente venotonice

Indicat în special în caz de picioare grele sau varice, venotonicele pot îmbunătăți aceste simptome.


Există două tipuri de venotonice:

2. Cele bazate pe extracte de plante (extractul de castan etc.)

1. Cele făcute din molecule sintetice (diosmin, de exemplu).


Pot fi utilizate oral sau local sub formă unei creme în cură de trei luni și pot fi reînnoite în cazul reapariției semnelor de insuficiență venoasă .

Nici un studiu nu a demonstrat eficacitatea venotonicii pentru a preveni agravarea bolii venoase. Prin urmare, ele nu pot înlocui tratamentul simptomatic de referință pentru varice.

Când insuficiența venoasă se agravează și apar varicele, medicul vă poate prescrie, de asemenea, să purtați șosete cu compresie, ciorapi sau colanți . Compresia permite comprimarea picioarelor, ceea ce reduce dilatarea venelor și facilitează revenirea venoasă . În plus, scade volumul membrului cu un efect anti-edem și îmbunătățește eficiența pompei musculare a gambei în timpul mersului.

Rețineți că restricția trebuie adaptată fiecărui pacient (forța de compresie, înălțimea, durata etc.).

Compresia este, de asemenea, singurul tratament posibil pentru varicele care apar în timpul sarcinii .

Insuficiența venoasă nu se manifestă în același mod la toți pacienții. De asemenea, o consultare va determina stadiul bolii și va găși tratamentul adecvat.

Dacă aveți picioarele grele și dureroase : venotonicele sunt singurele tratamente medicamentoase pentru ameliorarea acestor simptome.


Acestea pot fi sau nu asociate cu purtarea ciorapilor de compresie care acționează și asupra acestor simptome dezavantajante. Medicamentele cu siguranță, nu vindecă bolile venoase, dar oferă ameliorarea reală a durerii.


Ca și înainte, se recomandă administrarea de venotonice care vor reduce senzațiile dureroase de crampe și furnicături care însoțesc adesea apariția varicelor. În funcție de mărimea varicelor, de localizarea lor și de disconfortul asociat, se poate decide o intervenție: scleroterapia , chirurgia varicoasă , laserterapia - tehnica mai puțin traumatizanta. Alegerea unuia sau altuia trebuie făcută în acord cu medicul dumneavoastră.


Ce trebuie facut în cazul în care apare un ulcer venos : atunci când insuficiența venoasă nu este gestionată corespunzător, sângele circulă mai puțin bine și țesuturile sunt mai greu de oxigenat.


Îngrijirile locale, adesea lungi și dureroase, vor fi asociate cu administrarea de venotonică. Aceasta va accelera vindecarea.

Tratamentul precoce va controla mai bine insuficientă venoasă, indiferent de stadiul afecțiunii.