RECOLTAREA SPUTEI la persoanele cu afectiuni ale tractului respirator inferior


RECOLTAREA SPUTEI la persoanele cu afectiuni ale tractului respirator inferiorSputa reprezinta secretiile din caile aeriene inferioare si este eliminata prin tuse.


Scop- identificarea germenilor, ca agenti etiologici ai afectiunilor tractului respirator inferior.

Recoltarea se face dimineata, cand bolnavul elimina o cantitate mai mare de sputa. Sputa se recolteaza pe nemancate, inainte de efectuarea periajului dentar si inainte de antibioticoterapie, cu exceptia cazurilor in care se urmareste evolutia sub tratament.

Tehnica- RECOLTAREA SPUTEI la persoanele cu afectiuni ale tractului respirator inferior


Inainte de a expectora, pacientul este rugat sa-si clateasca gura cu apa pentru a evita amestecul sputei cu saliva si contaminarea acesteia cu flora orofaringiana.


Pacientul respira adanc de cateva ori pentru a-si provoca tuse.


La pacientii cu tuse ineficienta se poate stimula expectoratia cu aerosoli sau cu medicatie expectoranta. Recoltarea se face intr-o incapere goala destinata acestui lucru, cu ferestrele deschise.Sputa se recolteaza in cutii Petri sterile sau in alte recipiente de laborator sterile, tip pahare de sticla, Berzelius.

Recolta se poate realiza si cu ajutorul unui tampon umezit cu apa distilata sterila introdus in momentul laringoscopiei directe; in momentul expectoratiei sputa este recoltata pe port-tampon si se obtine astfel frotiul laringian din sputa.


Cantitatea minima de sputa necesara investigatiilor de laborator este de 3- 5 ml. Dupa recolta se inchide imediat capacul recipientului si proba se transporta in cel mult 2 ore la laborator; in caz contrar se mentine in frigiderul special pentru probe biologice, maxim 24 ore.


Nu este indicata recolta din 24 ore deoarece exista pericolul suprainfectiei.

Examene de laborator din sputa (parazitologic, citologic, baceriologic):

- Microscopic, direct, nativ: paraziti: chisti de Pneumocystis carinii, carlige de Tenia echinoccocus (agentul etiologic al Chistului hidatic)

- Microscopic, frotiu colorat: citologie (celule maligne, in neoplazii, eozinofile in Astm bronsic, bacterioscopie cantitativa (bk)

- Culturi: Streptococi, Haemopfilus, Enterobacterii, Neisserii, Stafilococi, BGP; in caz de culturi pozitive: antibigrama Se recomanda 3 probe de sputa la pacientii suspecti de tuberculoza, deoarece eliminarea BK este intermitenta si 2 probe la pacientii aflati in tratament antituberculostatic pentru urmarirea evolutiei sub chimioterapie. Buletinul de insotire al probei biologice trebuie sa includa datele de identificare ale pacientului, data si ora recoltei, persoana care a afectuat recolta si medicul care a recomandat; pe recipient se noteaza numarul de identificare al probei.


Recoltarea sputei prin metode invazive

- Punctie –aspiratie transtraheala - Aspiratie bronhoscopica, dupa spalatura bronsica; avantaje: absenta riscului de contaminare cu flora orofaringiana

- Lavaj gastric, la copiii care nu pot elimina sputa prin expectoratie si o inghit (10 ml ser fiziologic si aspiratie).

261 afișare