Tehnica de RECOLTARE a EXUDATULUI FARINGIAN. Cum sunt depistati GERMENII PATOGENI?Tehnica de RECOLTARE a EXUDATULUI FARINGIAN. Cum sunt depistati GERMENII PATOGENI?


Exudatul faringian este o secretie rezultata prin proces inflamator local.

Agentii patogeni pot fi: fungi (Candida albicans), bacterii (SBHA), virusuri ( Ebstein Barr, herpetice, gripal, etc).

Scopul, recoltarii poate fi:

- Explorator, depistarea germenilor patogeni de la nivelul faringelui in vederea tratamentului tintit conform antibiogramei;

- Screening , de depistare a purtatorilor sanatosi.


Pregatirea pacientului :


1. Identificarea pacientului conform prescriptiei medicale

2. Consimtamantul informat


Recoltarea


Se face dimineata pe nemancate, deoarece trecerea alimentelor solide sau lichide antreneaza si indeparteaza agentii patogeni; alta varianta: pauza 3-4 ore postprandial.


- Se interzice de asemeni spalatul dintilor deoarece pasta de dinti contine antiseptice care pot provoca distrugerea agentilor patogeni.


- Se interzic inainte de recolta: gargara si instilatiile nazale de antiseptice.


Pregatirea materialelor necesare- Tehnica de RECOLTARE a EXUDATULUI FARINGIAN. Cum sunt depistati GERMENII PATOGENI?


Materiale sterile:


- Masca de tifon sau de unica folosinta pentru persoana care efectueaza recolta; protectie dubla, a probei de contaminare accidentala prin stranutul, tusea cu expectoratie a persoanei care efectueaza recolta si protectia asistentului medical, de un eventual acces de tuse sau varsatura declansata de manevra de recoltare;


- Eprubeta cu tampon steril, cu sau fara mediu de conservare si transport


- Spatula linguala

- Eprubeta cu tampon steril, fara mediu de conservare/transport


Materiale nesterile:


- Tavita renala

- Stativ eprubete

- Recipient pentru deseuri rezultate din practica medicala inscriptionat corespunzator

Alte materiale necesare

- Antiseptic pentru maini asistent medical


Tehnica de RECOLTARE a EXUDATULUI FARINGIAN. Cum sunt depistati GERMENII PATOGENI?- Tehnica propriu-zisa


Pacientul este asezat comod pe scaun si cu capul in usoara extensie, deschide gura larg; spatula linguala este folosita pentru deprimarea limbii;

- se sterge cu tamponul steril faringele si amigdalele evitand atingerea limbii, dintilor, palatului. In timpul recoltei faringele este iluminat artificial si pacientul pronunta vocala « A », cu scopul prevenirii reflexului de varsatura.


Pacientii copii sunt tinuti in brate imobilizati de maini si picioare; pentru deschiderea gurii se penseaza nasul, in cazul in care nu coopereaza. Dupa recolta tamponul este introdus fara atingere de pereti in eprubeta.


Pe recipient si pe cererea/camanda de analize medicale se lipesc etichete cu cod de bare unic. Solicitarea examenului pe intranet, cu nume, prenume, cod prezentare sectie, bifare examen solicitat.


Laboratorul verifica concordanta comanda analize-comanda intranet.


Biletul de insotire al probei biologice contine date de identificare pacient, data si ora recoltei, tipul de produs patologic si se specifica daca pacientul a primit sau nu antibiotic, tipul antibioticului; se specifica de asemeni medicul care a recomandat recoltarea exudatului faringian si numele, prenumele si semnatura asistentului medical care a efectuat reclota. Produsul biologic se transporta de urgenta la laborator deoarece necesita insamantare pe mediu de cultura; daca contine mediu de conservare si transport, proba poate fi predata laboratorului in maxim 24 ore. Rezultatul este furnizat de laborator pe un formular tipizat de analize.


Cultura poate fi sau nu negativa; daca se identifica un agent patogen, laboratorul furnizeaza si sensibilitatea, rezistenta acestuia la antibiotice, sub forma de antibiograma. Rezultatul testului este gata in una sau doua sau mai multe zile, in functie de tipul de microorganism izolat.


De exemplu testarea prezentei infectiei fungice poate dura pana la 7 zile. Recoltarea respecta Procedura Operationala din Manualul de recolta elaborat de Laboratorul fiecarei unitati sanitare, conform regulior impuse de managementul calitatii.

193 afișare